Samenvatting

Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) en Mindful Self Compassion (MSC) zijn beide gericht op het bevorderen van welzijn door zelfcompassie en mindfulness, maar ze verschillen in benadering, structuur en focus. MBCL is meer gericht op het integreren van compassie in het dagelijks leven en is vaak een vervolg op mindfulness-training, terwijl MSC zich specifiek concentreert op het ontwikkelen van zelfcompassie als fundamenteel middel voor emotionele veerkracht. Beide methoden bieden waardevolle tools, maar spreken verschillende behoeften en voorkeuren aan.

Wat is MBCL?

Mindfulness-Based Compassionate Living is ontwikkeld als een verdieping voor degenen die al ervaring hebben met mindfulness. Het bouwt voort op de basis van mindfulness-praktijken, zoals geleerd in MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) of MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy), en voegt daar een expliciete focus op compassie en zelfcompassie aan toe. MBCL is ontworpen om deelnemers te helpen compassie te integreren in alle aspecten van het leven, met als doel het bevorderen van welzijn en het verminderen van lijden.

Wat is MSC?

Mindful Self Compassion is een programma ontwikkeld door Kristin Neff en Christopher Germer, gericht op het cultiveren van zelfcompassie. MSC is toegankelijk voor iedereen, ongeacht hun voorafgaande ervaring met mindfulness. Het programma legt een sterke nadruk op praktijken en oefeningen die zelfcompassie ontwikkelen, met als doel het verhogen van emotionele veerkracht, zelfwaardering, en vriendelijkheid naar zichzelf. MSC bevat elementen van mindfulness, maar de primaire focus ligt op het ontwikkelen van een compassievolle relatie met jezelf.

Kernverschillen in benadering en structuur

Wat moet ik kiezen?

De keuze tussen MBCL en MSC hangt af van persoonlijke voorkeuren, ervaringen en behoeften. Voor degenen die reeds een basis hebben in mindfulness en hun beoefening willen verdiepen met een focus op compassie, biedt MBCL een logische volgende stap. Voor degenen die specifiek geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van zelfcompassie, ongeacht hun ervaring met mindfulness, kan MSC een toegankelijker startpunt zijn.

Conclusie

Hoewel MBCL en MSC beide waardevolle methoden zijn die zelfcompassie en mindfulness integreren, verschillen ze in focus, structuur en doelgroep. MBCL is ideaal voor diegenen die hun mindfulness-praktijk willen verdiepen