Mindfulness kan stress verminderen, het concentratievermogen verbeteren, bijdragen aan emotionele regulatie en het algemeen welzijn verbeteren.

Mindfulness is een vorm van meditatie en bewuste aandacht voor het huidige moment. Mindfulness biedt tal van voordelen, zowel voor je geest als voor je lichaam. Hoe kan mindfulness helpen?

1. Mindfulness helpt met vermindering van stress
Regelmatige beoefening van mindfulness kan het cortisolniveau (het stresshormoon) in het lichaam verlagen. Dit heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Mindfulness helpt je ook om je bewust te worden van je emotionele reacties en deze niet impulsief te volgen. Het bevordert een pauze tussen de stimulus en de reactie, waardoor je kan kiezen hoe je wilt reageren in plaats van op de automatische piloot te reageren.

2. Mindfulness helpt met verbetering van je mentale welzijn
Bij depressie: er is veel bewijs voor dat mindfulness helpt bij depressie. Met name Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) heeft bewezen effectief te zijn bij het voorkomen van terugval bij depressie.
Bij angst: mindfulness helpt bij het verminderen van symptomen van angst door de neiging om overmatig te piekeren te verminderen.

3. Mindfulness helpt met betere concentratie en focus
Door regelmatige beoefening kun je je beter concentreren, je aandacht langer vasthouden en je beter dingen herinneren.

4. Mindfulness helpt met emotionele veerkracht
Als je mindfulness beoefent kun je sneller herstellen van negatieve ervaringen en je aanpassen aan veranderende omstandigheden.

5. Mindfulness helpt met verbetering van je lichamelijke gezondheid
Mindfulness kan de bloeddruk verlagen, wat gunstig is voor je hart. Mindfulness kan slaapproblemen verminderen en je slaapkwaliteit verbeteren. Er is enig bewijs dat mindfulness de immuunrespons kan versterken. Met mindfulness werk je ook aan je pik management. Mindfulness verandert niet noodzakelijk de pijnervaring, maar het kan de perceptie van pijn en je reactie erop veranderen.

7. Mindfulness helpt met verbetering van interpersoonlijke relaties
Doordat empathie en compassie toenemen kun je als je mindfulness beoefent beter reageren op andere mensen.

8. Mindfulness helpt met vermindering van verslaving
Mindfulness helpt bij het herkennen van verlangens zonder dat je eraan toegeeft en het kan ondersteunend zijn bij het doorbreken van verslavingscycli.

9. Mindfulness helpt met verbeterd zelfbewustzijn
Je kunt je gedachten, gevoelens en lichaamssensaties beter observeren zonder erdoor meegesleept te worden. Dit leidt tot een beter begrip van jezelf.

10. Mindfulness helpt met toename van tevredenheid in het leven
Door in het huidige moment te leven kun je meer genieten van je leven, in plaats van (constant) bezig te zijn met het verleden of de toekomst.

Het mag duidelijk zijn dat mindfulness veel voordelen biedt, maar het is geen vervanging voor professionele medische of psychologische behandeling (mocht je dat nodig hebben). In combinatie met andere therapeutische interventies, kan mindfulness een krachtig hulpmiddel zijn voor welzijn en genezing. Daarnaast is het cruciaal dat de beoefening van mindfulness wordt aangepakt met geduld en consistentie om de volledige voordelen te realiseren.