chevron-rightcloseEnvelope Facebook Globe info circle Instagram LinkedIn Vergrootglas searchtimes Twitter

Inhoud

Mindful Practice verwijst naar kwaliteiten die heel goede artsen laten zien en die hun klinisch medisch specialisme of ervaring overstijgen. Deze kwaliteiten omvatten het vermogen om aanwezig, aandachtig en nieuwsgierig te zijn en een beginner’s mind te tonen om een groter bewustzijn van en inzicht in het eigen werk te verkrijgen.

Een krachtige maar onderschatte benadering bij deze uitdagingen is om het vermogen tot mindful handelen van medisch specialisten, huisartsen en andere gezondheidsprofessionals te verhogen. Mindfulness in de medische zorg omvat het vermogen om, in het moment en doelbewust, aandachtig te zijn, met de intentie om betere zorg aan patiënten te verlenen en beter voor onszelf te zorgen. Mindfulness is een kerncompetentie van medici en de workshop zal bijdragen aan het ontwikkelen van vaardigheden om deze competentie toe te passen en meer mindful te zijn in de dagelijkse medische praktijk.

Mindfulness voor dokters betekent dat we effectiever en veerkrachtiger worden en ons makkelijker kunnen verbinden met de waarde en betekenis van ons werk

Ronald Epstein

Bekijk in de video de persoonlijke uitnodiging van Ronald Epstein:

In de workshop zullen we verkennen wat we opmerken als we aanwezig zijn in ons werk, hoe we pijn en lijden herkennen en adresseren, hoe we door moeilijke momenten van conflicten, vergissingen en verlies navigeren, en hoe we veerkrachtiger kunnen worden en kunnen floreren te midden van tegenslagen. Het Mindful Practice® program is een manier om:

 • Zelfbewustzijn, gezondheid en veerkracht van gezondheidsprofessionals te versterken
 • Hun relaties met patiënten en collega’s te verbeteren
 • De kwaliteit van de medische zorg die zij leveren te vergroten

Programma

Deze vierdaagse workshop biedt een ervaringsgerichte leeromgeving, gericht op het ontwikkelen van het vermogen tot een mindful praktijk – aandacht, situatiebewustzijn, zelfbewustzijn, teamwerk en zelf-monitoring in stressvolle en veeleisende situaties. Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn moeilijke gesprekken met patiënten en families, het getuige zijn van en antwoorden op lijden, besluitvorming onder onzekerheid, zorg bij levenseinde, ethische dilemma’s, omgaan met eigen verdriet van zorgprofessionals, zelfzorg en compassie. Er wordt veel aandacht besteed aan mindful communiceren. De tijd zal verdeeld worden tussen interactieve presentaties, contemplatieve oefeningen, dialoogoefeningen om mindful communiceren te verkennen, en gesprekken over hoe we mindfulness kunnen inbrengen in teams en organisaties in de gezondheidszorg.


Ronald Epstein, arts, hoogleraar en auteur van “Attending - medicine, mindfulness and humanity”, over mindfulness in de medische beroepspraktijk.

Het programma van de workshop is gebaseerd op het Mindful Practice® program dat is ontwikkeld door een team van artsen aan de University of Rochester School of Medicine and Dentistry (Rochester, New York, USA). Het programma is opgebouwd rond gemeenschappelijke thema’s binnen de gezondheidszorg, zoals omgaan met: lijden, slechte uitkomsten van medisch handelen, conflicten met patiënten en staf, medische missers, burn-out en het omgaan met eigen verdriet. Mindful Practice adresseert hiermee zowel externe uitdagingen, waar de huidige gezondheidszorg voor staat, als innerlijke persoonlijke uitdagingen voor artsen (bijvoorbeeld: niet onderzochte oordelen, emotionele uitputting, cognitieve bias). Gelaten voor wat ze zijn, kunnen deze barrières zich manifesteren in tegenslagen, die ertoe leiden dat artsen en gezondheidsprofessionals zich overmand voelen door het lijden, het voor de hand liggende miskennen, eerder reactief dan responsief zijn, zich terugtrekken bij ongemakkelijke of onrust brengende discussies, moeite hebben om ambiguïteit of onzekerheid te aanvaarden, en/of haastige beslissingen nemen.

Voorlopige agenda

Dag 1

 • Ochtend:
 • Middag:

Dag 2

 • Ochtend:
 • Middag:

Dag 3

 • Ochtend:
 • Middag:

Dag 4

 • Ochtend:
 • Middag:

Leerdoelen

 • Mindfulnessvaardigheden cultiveren: heldere waarneming, nieuwsgierigheid, beginners mind en aanwezig .
 • Verbeteren van het herkennen van risicovolle situaties, medische missers reduceren en adequater kunnen reageren op gemaakte fouten
 • Cultiveren van zorg en compassie voor patiënten
 • Versterken professionaliteit
 • Versterken van het eigen floreren: veerkracht, gezondheid, zelfcompassie
 • Mindfulle organisaties helpen creëren die teamwerk, mindfulness en gezondheid en welzijn van medici ondersteunen

Voor wie

Deze 4-daagse workshop is voor alle (huis)artsen, medisch specialisten of alle andere zorgverleners die mindfulness en compassie willen benutten om hun werk goed te doen onder uitdagende omstandigheden. Zowel voor degenen die geen ervaring met mindfulness of meditatie hebben als voor degenen die daar wel bekend mee zijn.

Gerelateerde trainingen en workshops