Inhoud

Van HARD naar HART voor jezelf.

Zelfzorg heb je niet geleerd in je opleiding.

Toch kun je alleen goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. En dat schiet er bij mensen die van zorgen voor anderen hun beroep hebben gemaakt, heel vaak bij in!

Hoe zorg je goed voor jezelf?

Door op een milde en vriendelijke manier met jezelf om te gaan. Oftewel met zelfcompassie. In deze 4-daagse training leer je de wetenschappelijk onderbouwde* basisprincipes en praktische tools uit de zelfcompassie die ervoor zorgen dat je ontspannen en met gemak je werk kunt doen. Je stuurt jezelf aan vanuit zorgzaamheid en bereikt daardoor meer*.

Ik heb heel veel geleerd. Het heeft me vooral een makkelijker manier gegeven om meer ontspannen door het leven te gaan. Ik kom niet meer zo uitgeput thuis na een volle werkdag met veel clienten. Ik ben blij dat deze training zo praktisch toepasbaar is in mijn werk! Renee, GZ-psycholoog

* Germer, C. K., Neff, K. D. (2013). Self-compassion in clinical practice.
*Smeets, E., Neff, K., Alberts, H., & Peters, M. (2014). Meeting Suffering With Kindness: Effects of a Brief Self-Compassion Intervention for Female College Students.
*Breines JG, Chen S. Self-compassion increases self-improvement motivation (2012).

Je gaat van HARD naar HART voor jezelf.

Luister naar psychologe Kristin Neff, die haar inzichten van 15 jaar wetenschappelijk onderzoek naar zelfcompassie in dit filmpje deelt. (Start bij 15.55 voor de wetenschappelijke resultaten)

Thema's die aan de orde komen...

 • het dagelijks leven : wat is de realiteit? wat maakt het lastig? hoe maken we het onszelf moeilijk? Hoe kunnen we dat slimmer aanpakken? Hoe kunnen we bevlogen blijven werken?
 • de link tussen zelfcompassie en welzijn vanuit (neuro-)wetenschappelijk perspectief: hoe zorgt zelfcompassie voor betere zelfzorg, minder angst, depressie en burnout en een gelukkiger leven
 • de 5 elementen van goede zelfzorg: lichaam, geest (hoe gaan we om met zelf-kritische gedachtes), emotie (hoe gaan we om met moeilijke gevoelens), relatie (hoe zorgen we voor evenwicht tussen geven en nemen) en betekenisgeving (waarom doen we wat we doen en hoe kunnen we dat ten volle inzetten)
 • universele en individuele behoeftes: wat hebben wij als mens en jij als zorgprofessional nodig om te overleven, goed te functioneren en gelukkig te zijn? Hoe kunnen we daar invulling aan geven?
 • compassiemoeheid: hoe zorg je ervoor dat je niet leeggezogen wordt door de problemen en het lijden van anderen? Hoe zorg je voor de juiste balans tussen zorg voor jezelf en zorg voor de ander?

Zo zorg je ervoor dat je op een ontspannen, gezonde en betrokken manier je werk kunt doen.

Programma

Ik heb geleerd in deze training om beter voor mezelf te zorgen. Mijn werk is erg intensief en soms ook heftig. Bepaalde dingen kon ik slecht van me afzetten. Deze training heeft me geleerd hoe ik juist dan goed voor mezelf kan blijven zorgen. En dat helpt me echt. Lotte, Groepswerker in de jeugdzorg

Van HARD naar HART voor jezelf

Je houdt van je werk ......

...en je haalt heel veel voldoening uit het contact met je patiënten/cliënten. Je bent heel betrokken en wilt het beste voor hen. Je zet vaak een stapje extra. Je bent heel bevlogen aan dit vak begonnen, maar je merkt steeds vaker dat het je zwaar valt: Het werk stapelt zich maar op, er lijkt geen einde aan te komen. Je besteedt steeds meer tijd aan administratie, vergaderingen en 'regeldingen'.

Je legt de lat hoog voor jezelf

Je voelt je mede-verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je patiënt/cliënt. Je wilt graag goede zorg bieden. Je wilt al je taken af hebben voordat je naar huis gaat. Als het nodig is werk je daarvoor langer door. Je staat altijd klaar voor anderen. Je wilt een goede partner, ouder, dochter/zoon, vriend/vriendin en natuurlijk goede professional zijn. Je zorgt beter voor een ander dan voor jezelf. Je bent kritisch op jezelf. Je ziet vooral wat je niet goed doet en waar je tekort schiet. Je functioneert op discipline en wilskracht. Je gunt jezelf eigenlijk geen rust en ontspanning.

Dat kost heel veel energie!

Je voelt je dan ook steeds vaker opgejaagd en moe. Je hebt een korter lontje, vooral tegen je partner en kinderen. Je bent ontevreden en vind je werk eigenlijk steeds minder leuk.

In deze 4 daagse ga je leren het heel anders aan te pakken.

Zelfcompassie heeft me beter leren omgaan met lastige situaties op het werk. Ik ben zelf meer ontspannen en heb daardoor ook meer ruimte voor mijn medewerkers. Ik neem nu ook vaker bewust een zelfzorg moment op het werk. Ron, Manager in de Zorg

Je leert:

 • waarom je nu doet wat je doet
 • hoe je je stressniveau omlaag brengt
 • hoe je meer tijd voor jezelf maakt
 • hoe je beter voor jezelf zorgt
 • en optimaal en zelfs beter functioneert

Zodat je:

 • lekker in je vel zit
 • uitgerust en ontspannen bent
 • er op een gezonde manier voor een ander kunt zijn
 • weer zin hebt in je werk
 • en geniet van het leven!

Wat krijg je als je meedoet?

 • een (wetenschappelijk onderbouwde) leerzame, nuttige en vooral ook praktische 4-daagse training.
 • tools en handvaten om nu eens écht beter voor jezelf te gaan zorgen: je gaat met een concreet plan van aanpak naar huis
 • herkenning, energie en inspiratie in een groep met gelijkgestemden
 • 4 dagen training in hartje Amsterdam (voor koffie, thee en lekkers wordt gezorgd. Lunch dien je zelf te verzorgen. Er is een koelkast en een lunchruimte. Tevens zitten er rondom het Centrum voor Mindfulness talloze eetgelegenheden).

Daarnaast krijg je nog een aantal gratis extra's

 • opnames van de oefeningen
 • besloten online omgeving met filmpjes, artikelen, boekentips en interessante links
 • telefonisch coach-gesprek van 30 minuten met Marga enkele weken na de training, waarin je nog eens kunt sparren en aanvullende tips krijgt

Voor wie

Voor psychologen, psychotherapeuten, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, sociotherapeuten, groepswerkers, ambulant begeleiders, praktijkondersteuners GGZ, doktersassistenten, verpleegkundig specialisten, creatief therapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten, kraamverzorgenden en alle andere professionals die in de directe gezondheidszorg werken.

Startdata

Nieuwe data volgen binnenkort.
Aanmelden kan zodra startdata bekend is.