Inhoud

Van HARD naar HART voor jezelf.

Zelfzorg heb je niet geleerd in je medische opleiding. Toch kun je alleen goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. En dat schiet er in het drukke leven van een arts vaak bij in.

Hoe zorg je dan toch goed voor jezelf?

Door op een milde en vriendelijke manier met jezelf om te gaan. Oftewel met zelfcompassie. In deze 3-daagse training leer wetenschappelijk onderbouwde* basisprincipes en praktische tools uit de mindful zelfcompassie die ervoor zorgen dat je op een gezonde en ontspannen manier je werk kunt doen. Je stuurt jezelf aan vanuit zorgzaamheid en bereikt daardoor meer.

Je bent een drukbezette arts...

Mind you = denk erom
mind (zn) = verstand
mind (ww) = acht slaan op, zorgen voor.

...en je haalt veel voldoening uit het contact met je patiënten. Je bent betrokken en wilt het beste voor hen. Je zet vaak een stapje extra.

Je bent bevlogen aan dit vak begonnen, maar je merkt steeds vaker dat het je zwaar valt: Het werk stapelt zich maar op, er lijkt geen einde aan te komen. Je besteedt steeds meer tijd aan administratie, vergaderingen en geregel.

Je legt de lat hoog voor jezelf.

Je voelt je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je patiënt. Je wilt te allen tijde voorkomen dat je een fout maakt. Je wilt graag je taken af hebben voordat je naar huis gaat. Als het nodig is werk je 's avonds, in het weekend of op je vrije dag nog door.
Thuis sta je ook klaar voor anderen. Je bent tenslotte ook ouder, partner, zoon/dochter en vriend(in). Maar voor je weet ben je daar ook voor anderen aan het zorgen. En zorg je beter voor een ander dan voor jezelf.

Je bent regelmatig kritisch op jezelf. Je ziet wat je niet goed doet en waar je tekort schiet. Je functioneert op discipline en wilskracht. Je komt niet toe aan rust en ontspanning.

In deze mini-retraite ga je leren het heel anders aan te pakken.

*Aanbevolen literatuur

  • Germer, C. K., Neff, K. D. (2013). Self-compassion in clinical practice. Journal Of Clinical Psychology, 69(8), 856-867. doi:10.1002/jclp.22021
  • Smeets, E., Neff, K., Alberts, H., & Peters, M. (2014). Meeting Suffering With Kindness: Effects of a Brief Self-Compassion Intervention for Female College Students. Journal of clinical psychology, 70(9), 794-807.
  • Breines JG, Chen S. Self-compassion increases self-improvement motivation (2012). Personal Soc Psychol Bull. Published online 29 May 2012;42: 415– 429. doi: 10. 1177/ 0146167212445599 .

Ik ben me meer bewust van mijn wensen en keuzes en besef dat IK de enige ben die het mezelf leuker en makkelijker kan maken.< Cynthia, kinderarts

Programma

Het programma omvat 3 dagen waarin we afwisselend aan het werk zijn maar waar ook voldoende ruimte is ingebouwd om te ontspannen, te wandelen en gebruik te maken van het zwembad en de sauna. Daarnaast kun je meedoen met een yoga-les.

Thema's die aan de orde komen:

  • Het dagelijks leven van een dokter: wat is de realiteit? wat maakt het lastig? hoe maken we het onszelf moeilijk? Hoe kunnen we dat slimmer aanpakken? Hoe kunnen we bevlogen blijven werken?
  • De link tussen zelfcompassie en welzijn vanuit (neuro-)wetenschappelijk perspectief: hoe zorgt zelfcompassie voor betere zelfzorg, minder angst, depressie en burnout en een gelukkiger leven
  • De 5 elementen van goede zelfzorg: lichaam, geest (hoe gaan we om met zelf-kritische gedachtes), emotie (hoe gaan we om met moeilijke gevoelens), relatie (hoe zorgen we voor evenwicht tussen geven en nemen) en betekenisgeving (waarom doen we wat we doen en hoe kunnen we dat ten volle inzetten)
  • Universele en individuele behoeftes: wat hebben wij als mens en jij als drukke dokter nodig om te overleven, goed te functioneren en gelukkig te zijn? Hoe kunnen we daar invulling aan geven?
  • Compassiemoeheid: hoe zorg je als drukke dokter dat je niet leeggezogen wordt door de problemen en het lijden van anderen? Hoe zorg je voor de juiste balans tussen zorg voor jezelf en zorg voor de ander?

Cursusmateriaal

Bij de cursus horen een syllabus, audiobestanden en een besloten online omgeving met filmpjes, artikelen, boekentips en interessante links.

Voor wie

Alle artsen, ook als je nog in opleiding bent.

Startdata

Nieuwe data volgen binnenkort.
Aanmelden kan zodra startdata bekend is.