Een van de problemen waar je mindfulness specifiek voor kunt inzetten, is het voorkomen van terugval bij een depressie. De gangbare manier om een depressie te bestrijden is echter nog steeds met antidepressiva. Journalist en onderzoeker Johann Hari merkte zelf dat pillen niet voldoende lijken te werken. Volgens hem ligt er een veel diepere oorzaak onder vele van onze psychische klachten: het gebrek aan verbinding.

Ware oorzaak depressie, angstklachten en burn-out

Voor zijn nieuwe boek Verbinding verbroken dat op 21 augustus 2018 verscheen, gaat de Zwitsers-Britse onderzoeksjournalist Johann Hari op zoek naar de ware oorzaak van depressie, angstklachten en burn-out. Deels door verwondering over de exponentiële toename van deze klachten in de samenleving en deels uit persoonlijke interesse.

Sinds zijn pubertijd slikt hij antidepressiva en op zijn 39ste concludeerde hij dat de klachten eigenlijk nooit zijn weggegaan. Na een verhoogde dosering ging het vaak even beter, maar na verloop van tijd namen de klachten toch weer toe. Hoe zit het nu?

Verbindingen kwijtgeraakt

Na drie jaar onderzoek komt de journalist tot een aantal vrij opzienbarende ontdekkingen, waaronder het feit dat niet een chemische onbalans in de hersenen depressie veroorzaakt, zoals tot op heden nog vaak wordt beweerd. In zijn gesprekken met wetenschappers ontdekt hij dat de oorzaak heel ergens anders ligt. Het zijn grotere, fundamentelere problemen in onze samenleving die in de loop van de jaren alleen maar zijn toegenomen.

Deze problemen, negen in totaal, fileert Hari één voor één met een schijnbare eenvoud en vanzelfsprekendheid dat ik soms dacht: waarom heb ik dit zelf niet gezien!? Allen hebben een gemeenschappelijke oorzaak: we zijn in de loop van de jaren veel verbindingen kwijtgeraakt.

Focus op status en geld

Verbinding met de natuur, met ons werk, onze buurt, de mensen in onze directe omgeving en niet in de laatste plaats: met onszelf. We zijn in essentie sociale wezens, maar lijken meer bezig met investeren in status en geld dan investeren in betekenisvolle verbindingen. Wijzelf zijn het sociale medium.

Meerdere malen raakte ik ontroerd tijdens het lezen van dit veelzijdige, informatieve en openhartige boek. Want Hari spreekt niet alleen met wetenschappers en mensen uit het vak, je leert hem zelf ook een beetje kennen op zijn zoektocht.

Als je een goed boek wilt lezen, laat het dan dit boek zijn. Het is een ijzersterk pleidooi voor verbinding. Een belangrijk boek. Je verkeert dan in goed gezelschap van Hillary Clinton, Naomi Klein en Elton John. Zij zijn ook fan. Of is dat te veel statusgericht?

Wil je Johann Hari zelf horen vertellen over zijn depressie en zijn boek, bekijk dan deze korte video:

https://www.youtube.com/watch?v=4iXZYDwVJPM&feature=emb_imp_woyt

Auteur: Angela Wind, mindfulness­trainer

Verbinding verbroken verscheen op 21 augustus 2018 bij uitgeverij Nijgh en van Ditmar. De oorspronkelijke titel van dit boek is Lost connections.
Verbinding verbroken / Johann Hari / €24,99 / ISBN 978 90 388 0543 6 / E-book / €13,99 / ISBN 978 90 388 0544 3