Inleiding

Ken je dat gevoel? Je stuit op weer een bericht over de kritieke toestand van het. Je denkt o, nee… 

Dat je denkt: O, nee… 

– als er weer zo’n bericht met slecht nieuws over het klimaat langskomt – 

Je voelt een kramp… 

En… je klikt door. 

En je voelt je er niet okay over. Maar ook je weet er geen raad met het bombardement aan slecht klimaatnieuws, zonder een uitweg. Een zwaar gevoel blijft achter.

Klimaatverandering is de grootste crisis ooit. Maar met mindfulness hebben we ook een van de beste tools ooit.

Gevangen zitten in moeilijke gevoelens rond het klimaat. Je bent niet de enige: veel mensen zijn oprecht bezorgd over het klimaat – maar weten daar tegelijkertijd moeilijk weg mee. 

En dat is zonde. Want we willen wél en het klimaat heeft ons nódig. We weten alleen niet hoe ermee om te gaan. Maar blijven zitten met de bezorgdheid is ook niet goed: daarvan worden we uiteindelijk passief, verdrietig en somber.

De cursus ‘Een mindful antwoord op klimaatverandering’ kan je hierbij helpen.

Inhoud

Het feit dat je dit leest betekent dat je je betrokken voelt bij de klimaatcrisis. En als je een mindfulness­training hebt gevolgd dan weet je hoe belangrijk mindfulness kan zijn in moeilijke situaties. We oefenen om beter om te gaan met de hindernissen van ons leven. We worden vrijer; er komt meer ruimte om ons te richten op het ‘goede leven’.

Niet Shell of Trump is de grootste vijand is van het klimaat, maar ons eigen ongemak, de kloof tussen ons hart en ons handelen. Manu Busschots

Als we mindfulness op deze manier kunnen inzetten voor onszelf, waarom zouden we mindfulness dan ook niet kunnen inzetten voor een betere wereld? Kan het helpen om ons goed verhouden tot de klimaatcrisis? Enkele voorbeelden:

  • Mindfulness kan in tijden van machteloosheid, desoriëntatie en je overweldigd voelen en een toevluchtsoord bieden, een plek van voeding en steun.
  • Mindfulness helpt helder te zien. Om te onderzoeken: wat speelt er in essentie, wat roept dit in mij op en hoe kan ik hier goed mee omgaan? Het inzicht dat hierbij ontstaat laat ons zien waar we vastzitten in automatische reacties en waar ruimte is voor een bewuste respons.
  • Mindfulness biedt de veerkracht om om te gaan met de verandering, onzekerheid en instabiliteit die de wereld nu meemaakt.
  • Een mindfulnesscursus biedt een groep om gezamenlijk dit pad af te leggen zodat we ervaren dat we er niet alleen voor staan.
  • Mindfulness doet ons inzien dat de klimaatcrisis ook kansen biedt. Voor persoonlijke groei, en voor diepgaande verandering van de manier waarop we de samenleving hebben ingericht.

Programma

Het programma is biedt geen bombardement van sombere feiten, geen vruchteloze discussies over het grote, onbereikbare ‘systeem’, geen powerpoints van statistieken.

Voor een uitdaging die ver boven het niveau uitstijgt waartoe we onszelf normaal in staat achten, moeten we vertrouwd terrein verlaten en de kunst leren van het zien met nieuwe ogen. Joanna Macy

Wat we wel gaan doen, is onderzoeken hoe we ons mindful met de moeilijke feiten rond klimaatverandering kunnen verhouden, en vanuit deze nieuwe verbinding tot vormen van actie komen voor ieder passend is.

We gaan onderzoeken wat er gaande is met het klimaat. Hoe het is, om ons tot die realiteit te verhouden: erkennen dat dat soms moeilijk te verdragen is maar ook zoeken naar een weg daar doorheen.

Mindfulness, zelfcompassie en andere richtingen bieden ons daartoe heel veel tools. Denk hierbij aan de kracht van verbinding, het vermogen om de geest te kalmeren, compassie, gelijkmoedigheid.

Dus mindfulness erkent dat er geen goede of foute gevoelens bij de klimaatcrisis, omdat de klimaatcrisis feiten met zich meebrengt en overweldigend aanvoelen, onze overlevingsreactie oproept en daarmee boosheid, angst, of machteloosheid.

It is not enough to be compassionate. You must act. De Dalai Lama

Met mindfulness kunnen we deze gevoelens erkennen en een plaats te geven. Daarnaast – ook met mindfulness – kunnen we erkennen dat het helemaal okay is om jezelf te blijven voeden. Juist nu te blijven doen wat goed voor je is en je te openen voor wat er te genieten is om je heen, ook al betekent dat om je soms even af te sluiten, wetende dat er ook tijd nodig is voor regeneratie.

De cursus erkent de realiteit. Toch richt de cursus zich vooral op oefeningen die je op een nieuwe manier kunnen verbinden met jouw vermogens tot persoonlijke veerkracht en voeding. En deze vermogens in te zetten, zodat je voluit kunt leven, met plezier en voldoening, temidden van de uitdagingen van onze tijd. Dat is mindfulness toegepast in optima forma.

De cursus bestaat uit een hele startdag en een hele slotdag op locatie met daartussen vier wekelijkse avondsessies online. Zo kunnen we het thema samen kunnen opbouwen en ook samen kunnen afronden en gaan we toch ook efficiënt om met onze tijd en met reisbewegingen.

Voorbereiding en materiaal

Je hoeft eigenlijk niets voor te bereiden. Tijdens de cursus krijg je aangeboden enkele artikelen om te lezen en clips om te zien. Echter, de cursus gaat niet zozeer over studeren, maar veel meer over contempleren: jezelf de ruimte te geven om te onderzoeken hoe dingen bij je doorwerken.

De looptijd van de cursus kan daarmee een tijd zijn om je wat meer tijd vrij te maken om te contempleren en te mediteren. Of een logboek bij te houden, meer contact te zoeken met de natuur, je cretiviteit weer eens op te pakken. Zo kun je de tijd buiten de cursus verbinden met de basale werkvormen binnen de cursus, waarin we vooral diep luisteren, uitwisselen over de zaken van ons hart of contempleren in begeleide meditaties.

Klimaatverandering is een fantastische kans om onze wereldwijde menselijkheid te laten floreren. Per Espen Stoknes

Resultaten

We onderzoeken onze verhouding met de wereld. Dat is een proces van hoofd én hart. Je gaat in eerste instantie dus iets bij jezelf onderzoeken, exploreren, navoelen. Deze cursus gaat meer over ‘verwerken’ dan over ‘werken’.

Aan het eind van de cursus heb je goed zicht op de huidige klimaatcrisis met zijn bedreigingen én zijn kansen. Je hebt je persoonlijke verhouding met dit complexe thema verheldert en dat lucht op. Je hebt ook in beeld wat je zelf kunt doen aan de crisis. Je weet hoe je hierbij goed voor jezelf kunt blijven zorgen.

Zo leef je voluit, met plezier en vreugde, terwijl je je tegelijkertijd bewust bent van klimaatverandering en je je hiervoor kunt inzetten, voor zover het bij je past.

Materiaal

Van tevoren is geen studie nodig. Tijdens de cursus zal divers materiaal worden aangeboden, ook om thuis verder mee te werken.

Voor wie

Deze cursus is voor iedereen die zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering en wil onderzoeken hoe die zich het beste tot dit thema kan verhouden. Training in mindfulness, ervaring met meditatie, is een pre maar niet verplicht.

Praktische informatie

LocatieCentrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016DB Amsterdam
Kosten

€295Vragen?We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier.Onpage link naar startdataMeld je aan

Startdata

Gerelateerde trainingen en workshops

Een mindfulness training volgen

8 sessies › 13 april 2021 

Door mindfulness­training kun je met meer aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren.

link to article Een mindfulness training volgen

Mindfulness en klimaat: op zoek naar antwoorden

Gratis webinar › 15 april 2021 

Van zorgen om naar betrokkenheid bij! Gratis webinar met Rob Brandsma.

link to article Mindfulness en klimaat: op zoek naar antwoordenDruk op spatiebalk om te sluiten

Onze trainingen

Over het CVM

Onze nieuwsbrief

Meld je nu aan

Doneren

Steun het CVM om zijn werk te blijven doen.

Doneren

Contact

Mail ons
Of bel: 020-320 6711Raadhuisstraat 15 
1016 DB Amsterdam