Thema

Het beoefenen van mindfulness heeft zijn wortels in de boeddhistische traditie. De leerrede waarin de Boeddha uitlegt wat de beoefening van mindfulness inhoudt, is de satipatthana sutta. Naar aanleiding van deze tekst oefenen we hoe we mindfulness kunnen cultiveren in meditatie, en ook hoe we het kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

In deze retraite worden de vier velden van mindfulness (lichaam, gevoelens, geest, dhamma’s) uit deze sutta onderzocht. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan de zogenaamde hindernissen, de obstakels die we tegenkomen in het oefenen, niet alleen op het kussen maar ook in het leven zelf. Tenslotte zal de begeleiding gericht zijn op het ontwikkelen van innerlijke vriendelijkheid, die juist kan helpen bij het oefenen, vooral ook op momenten dat we het lastig hebben.

Programma

Het dagelijks schema zal bestaan uit zit- en loopmeditatie, maar ook uit bijvoorbeeld bewegingsoefeningen. Daarnaast zullen instructies en langere presentaties gegeven worden, en korte (groeps-)bijeenkomsten plaats vinden waarin ervaringen kunnen worden uitgewisseld. In de pauzes heb je tijd voor jezelf om te rusten of te wandelen, dit alles in de verrijkende setting van een gezamenlijk gedragen stilte.

Voor wie

Deze retraite is toegankelijk voor iedereen met enige meditatie ervaring die zijn/haar beoefening wil verdiepen. Met name mindfulness trainers, of mensen die eerder een mindfulness training gedaan hebben, zijn van harte welkom om op deze manier meer kennis te maken met de Boeddhistische wortels van mindfulness.

De begeleiders

De begeleiders (in wisselende combinaties: Anne Speckens, Nicole Schoonbrood, Wibo Koole en Rob Brandsma) zijn alle mindfulness¬≠trainer en hebben de Bodhi College Dharma Teacher Training voltooid.