Wat is zelfcompassie?

In de Compassietraining ga je bezig met je zelfcompassie, maar wat is dat eigenlijk? Zelfcompassie gaat over vriendelijk zijn voor jezelf. Dat klinkt als iets heel normaals. Toch hebben velen van ons daar moeite mee. Onze interne criticus is sterk. Juist op momenten dat we het toch al moeilijk hebben. Een ander die het moeilijk heeft geven we graag steun – maar onszelf geven we hierbij eerder nog eens op de kop. De prijs hiervan is verlies aan plezier en soms klachten als verbittering, piekeren, angst of somberheid. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vriendelijkheid en mildheid kun je trainen. De Mindful Compassietraining is voor iedereen die kwaliteit aan zijn leven wil toevoegen. Deze trainingen zijn wetenschappelijk op hun effectiviteit onderzocht.

Compassie tegenover zelfkritiek

Vriendelijkheid is de basisbeweging van compassie. Vanuit ons hart kan vriendelijkheid en zachtmoedigheid opwellen, bij het zien van pijn en hardheid. Als een antidote, een balsem op de wonde. We weten dat we het moeilijke hier niet mee kunnen wegnemen, maar wel verzachten. Het is de natuurlijke neiging die bij een ouder opkomt als het een ziek kind opneemt: de ouder weet dat de koorts niet weggaat door de koestering, maar hoopt wel dat het kind zich iets beter voelt. Zo kunnen we ook met onszelf, maar ook met anderen, omgaan. Tegenover zelfkritiek staat dus vriendelijkheid. Vriendelijkheid voor jezelf en voor de wereld om je heen.

Wij zijn slechts een spiegel van de wereld. Alle neigingen die aanwezig zijn in de buitenwereld zijn te vinden in de wereld van ons lichaam. Als we onszelf kunnen veranderen, zal de wereld ook veranderen Gandhi

Wat je leert

  • Op een milde en vriendelijke wijze met jezelf om te gaan, ook (of juist!) in moeilijke momenten
  • Praktisch toepasbare mindfulness en zelfcompassie oefeningen voor het dagelijks leven
  • Jezelf te motiveren met compassie in plaats van met zelfkritiek
  • Op een zelfcompassievolle wijze om te gaan met moeilijke gevoelens
  • Aandacht te geven aan dat wat voor jou echt belangrijk is
  • Compassievol te blijven in uitdagende relaties
  • De kunst van dankbaarheid en zelfwaardering te beoefenen

Deze training voldoet aan de toelatingseisen voor de Mindful Zelf-Compassie teacher training.

Programma met een wetenschappelijke basis

Net als mindfulness is de Compassietraining hard op weg een evidence based benadering te worden. Onderzoeker Kristin Neff heeft een uitgebreide bibliografie gepubliceerd over werkzaamheid en effectiviteit van Compassietraining. Samen met haar collega Christopher Germer heeft zij dit programma ontworpen.

We bieden twee verschillende soorten trainingen aan: de Compassietraining (zonder aanvullende coaching) en de training Compassie en coaching (met aanvullende coaching).

Compassietraining

De training zonder aanvullende coaching bestaat uit acht online-sessies van elk 2 uur. Net als bij de Mindfulness­training is het thuis oefenen van belang. Je haalt het maximale uit de training bij een dagelijkse formele beoefening en reflectie van gemiddeld een half uur tot een uur per dag.

De Compassietraining is net als de Mindfulness­training een ervaringsgerichte training. Er worden oefeningen aangeboden die gericht zijn op het doen groeien van acceptatie en verbondenheid met onszelf en met anderen. Moeilijke ervaringen worden niet uit de weg gegaan, maar er is ook ruimte voor humor en gemak. Aan de hand van zelfonderzoek wordt aan eigen ervaring getoetst wat heilzaam is en wat niet.

Voor wie is Compassietraining?

Deze programma’s zijn bedoeld voor iedereen. Meditatie-ervaring is geen voorwaarde voor deelname. Iedereen is welkom. Als jij jezelf wat meer liefde en vriendelijkheid gunt en meer geluk en betekenis uit het leven wil halen, dan is deze training voor jou!

Wat kost de Compassietraining?

De investering in de online Compassietraining bedraagt €495. Het is mogelijk om een (gedeeltelijke) vergoeding via je werkgever te ontvangen. Er zijn steeds meer werkgevers die de kosten van de training voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld via een persoonlijk opleidingsbudget. Wanneer je werkgever betaalt, rekenen wij een zakelijk tarief. Het zakelijke tarief voor een online Compassie training is €595 excl. btw.

Wat kan je verwachten voor de training?

Trainer
Je wordt begeleid door een gecertificeerde Compassietrainer van de hoogste categorie geaccrediteerd door VMBN. Om de veiligheid en intimiteit van jouw groep te waarborgen, werk je in de training met één vaste trainer.

Groepsgrootte
Onze online-groepen bestaan uit maximaal 10 deelnemers.

Studiemateriaal
Tijdens de Compassietraining maak je gebruik van het Werkboek Compassievol in je Leven van Frits Koster en Erik van den Brink, een boek vol praktische tips en inspiratie. Dit boek zit inbegrepen in het cursusgeld, je betaalt hier dus niks extra’s voor. Je krijgt het boek van je trainer tijdens de eerste bijeenkomst. Online-deelnemers krijgen het boek vóór de eerste les thuisbezorgd.

Toetsing en certificaat
Na afronding van de cursus krijg je op basis van aanwezigheid en actieve deelname een certificaat van Centrum voor Mindfulness waarmee je je cv kunt verrijken.

Hoe kan je de Compassietrainingen volgen?

De Compassietraining is momenteel alleen online te volgen. De bijeenkomsten vinden plaats via Zoom. Je ontvangt van ons van tevoren heldere instructies over het gebruik van Zoom.

Agenda compassietrainingen
okt 2023
04
Online training

Compassietraining online

woensdagavonden • 19:00-21:00u
Lesdata: 4 okt, 18 okt, 1 nov, 15 nov, 29 nov, 13 dec, 10 jan, 24 jan
Online training
Investering: 495,-
okt 2023
11
Online training

Compassietraining online

woensdagavonden • 19:00-21:00u
Lesdata: 11 okt, 25 okt, 8 nov, 22 nov, 6 dec, 20 dec, 17 jan, 31 jan
Online training
Investering: 495,-
Ik heb al eens een Mindfulnesstraining gevolgd, wat kan Compassietraining mij brengen?

Als je al eens een Mindfulnesstraining hebt gevolgd, dan heb je een mooie basis gelegd voor een Compassietraining. De Compassietrainingen die we aanbieden, kan je als een vervolg zijn op de Mindfulnesstraining, waarin je nog meer verdieping kan vinden.

Is deze training iets voor jou en wil je de training gratis volgen? 3 juli is de laatste mogelijkheid dat je STAP-budget kunt aanvragen voor een mindfulness training of compassietraining. Schrijf je dus snel in.

Vertrouwelijkheid

De door de deelnemer naar het CVM gestuurde persoonlijke gegevens worden alleen doorgestuurd naar de trainer van zijn keuze. Zie verder onze privacyregels.

Moet ik eerst een Mindfulnesstraining hebben gevolgd voordat ik een Compassietraining kan volgen?

Je hoeft geen vooropleiding of andere trainingen gedaan te hebben, om met een van onze Compassietrainingen mee te doen. Je trainer zal je door het hele proces bij de hand nemen en is daarom ook geschikt voor absolute beginners.

Is deze training iets voor jou en wil je de training gratis volgen? 3 juli is de laatste mogelijkheid dat je STAP-budget kunt aanvragen voor een mindfulness- en compassietraining. Schrijf je dus snel in.