Inhoud van de workshop

Zelfcompassie blijkt een grote positieve invloed op de eigen levenskwaliteit en de innerlijke veerkracht te hebben; veel mannen hebben dit niet ontwikkeld. Een compassievolle houding naar jezelf en anderen is een sleutel in het anders leren omgaan met alle verwachtingen, ook die van jezelf.

Wat de compassietraining voor mij waardevol maakt, is dat de thema’s die in mijn leven een rol spelen opnieuw naar boven komen, maar dat ik er nu met meer liefde naar kan kijken.

Het valt niet altijd mee om man te zijn. Er wordt veel van mannen verwacht op gebied van carrière, gezin, gezondheid en liefde. En deze verwachtingen leggen mannen ook vaak onbewust aan zichzelf op. Maar wat doen mannen als ze niet aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen? Velen worstelen met het vinden van een innerlijke evenwicht en gaan zich overmatig aanpassen: aan hun partner, aan werk en/of aan de cultuur waarin ze leven. Nog harder werken, je isoleren, drank, TV, werk en seks kunnen dienen als een tijdelijke afleiding maar bieden op langere termijn weinig werkelijke stabiliteit en tevredenheid. Het lijkt soms alsof er geen andere opties zijn om met jezelf om te gaan.

(Zelf)compassie kalmeert het zenuwstelsel en biedt een gezond alternatief voor de neerwaartse spiraal van spanning ervaren, jezelf bekritiseren en de schuld geven. Het verbetert je levenskwaliteit, je gezondheid en de relatie met jezelf en met anderen.

Programma

Tijdens deze workshop kun je leren:

De dynamiek van de mannengroep geeft veiligheid om hier in alle rust aan te werken.

  • Anders met jezelf om te gaan en meer te leven vanuit compassie voor jezelf dan vanuit een overmatig zelfkritische houding.
  • Kennismaken met andere gedragsopties in stresssituaties.
  • Lastige emoties met vriendelijkheid te onderzoeken en toe te laten in plaats van deze te verdringen.
  • Meer oprechtheid, vitaliteit en veerkracht toe te laten.

In de workshop wordt gebruik gemaakt van meditatie, lichaamsgerichte oefeningen en interpersoonlijke mindfulness­oefeningen waarbij in tweetallen specifieke thema’s verkend worden. Sommige activiteiten zullen buiten plaatsvinden.

Voor wie

Voor iedere man die zich op de een of andere manier herkent in de bovenstaande beschrijving en zoekt naar een leven met een grotere innerlijke rust en oorspronkelijkheid. Ervaring met de beoefening van mindfulness, meditatie en/of lichaamsgerichte oefenvormen is noodzakelijk.

Startdata

Lijst van startdata voor de training Het lef om authentiek te zijn