Wat is zelfcompassie?

In de Compassietraining ga je bezig met je zelfcompassie, maar wat is dat eigenlijk? Zelfcompassie gaat over vriendelijk zijn voor jezelf. Dat klinkt als iets heel normaals. Toch hebben velen van ons daar moeite mee. Onze interne criticus is sterk. Juist op momenten dat we het toch al moeilijk hebben. Een ander die het moeilijk heeft geven we graag steun – maar onszelf geven we hierbij eerder nog eens op de kop. De prijs hiervan is verlies aan plezier en soms klachten als verbittering, piekeren, angst of somberheid. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vriendelijkheid en mildheid kun je trainen. De Mindful Compassietraining is voor iedereen die kwaliteit aan zijn leven wil toevoegen. Deze trainingen zijn wetenschappelijk op hun effectiviteit onderzocht.

Wij zijn slechts een spiegel van de wereld. Alle neigingen die aanwezig zijn in de buitenwereld zijn te vinden in de wereld van ons lichaam. Als we onszelf kunnen veranderen, zal de wereld ook veranderen Gandhi

Compassie tegenover zelfkritiek

Vriendelijkheid is de basisbeweging van compassie. Vanuit ons hart kan vriendelijkheid en zachtmoedigheid opwellen, bij het zien van pijn en hardheid. Als een antidote, een balsem op de wonde. We weten dat we het moeilijke hier niet mee kunnen wegnemen, maar wel verzachten. Het is de natuurlijke neiging die bij een ouder opkomt als het een ziek kind opneemt: de ouder weet dat de koorts niet weggaat door de koestering, maar hoopt wel dat het kind zich iets beter voelt. Zo kunnen we ook met onszelf, maar ook met anderen, omgaan. Tegenover zelfkritiek staat dus vriendelijkheid. Vriendelijkheid voor jezelf en voor de wereld om je heen.

Wat je leert:

Deze training voldoet aan de toelatingseisen voor de Mindful Zelf-Compassie teacher training.

Programma met een wetenschappelijke basis

Net als mindfulness is de Compassietraining hard op weg een evidence based benadering te worden. Onderzoeker Kristin Neff heeft een uitgebreide bibliografie gepubliceerd over werkzaamheid en effectiviteit van Compassietraining. Samen met haar collega Christopher Germer heeft zij dit programma ontworpen.

We bieden twee verschillende soorten trainingen aan: de Compassietraining (zonder aanvullende coaching) en de training Compassie en coaching (met aanvullende coaching).

Compassietraining

De training zonder aanvullende coaching bestaat uit acht sessies van elk 2,5 uur. Net als bij de Mindfulness­training is het thuis oefenen van belang. Je haalt het maximale uit de training bij een dagelijkse formele beoefening en reflectie van gemiddeld een half uur tot een uur per dag.

De Compassietraining is net als de Mindfulness­training een ervaringsgerichte training. Er worden oefeningen aangeboden die gericht zijn op het doen groeien van acceptatie en verbondenheid met onszelf en met anderen. Moeilijke ervaringen worden niet uit de weg gegaan, maar er is ook ruimte voor humor en gemak. Aan de hand van zelfonderzoek wordt aan eigen ervaring getoetst wat heilzaam is en wat niet.

Compassie en coaching

Als je nog meer uit je ervaring wilt halen met deze Compassietraining, dan is het mogelijk om de training te volgen met vier aanvullende coachingsessies. Bij deze upgrade heb je de mogelijkheid om extra ondersteund te worden door een van onze ervaren coaches, die je zal begeleiden bij het toepassen van de principes van compassie in je dagelijks leven.

Tijdens deze persoonlijke sessies kun je dieper ingaan op de uitdagingen die je tegenkomt en samen met je coach naar oplossingen zoeken. Dit stelt je in staat te groeien in je begrip van compassie en het goed te integreren om zo een blijvende verandering te creëren die je zal helpen om meer voldoening en geluk in je leven te vinden.

Dus als je klaar bent om de kracht van compassie nog meer te ontdekken met behulp van één-op-één begeleiding, dan is de training Compassie en coaching de perfecte optie voor jou!

Voor wie is Compassietraining?

Deze programma’s zijn bedoeld voor iedereen. Meditatie-ervaring is geen voorwaarde voor deelname. Iedereen is welkom.
Als jij jezelf wat meer liefde en vriendelijkheid gunt en meer geluk en betekenis uit het leven wil halen, dan is deze training voor jou!

De training Compassie en coaching is volledig gratis te volgen met het STAP-budget. Schrijf je vóór maandag 3 juli in als je deze training gratis wilt volgen.

Wat kost de Compassietraining?

De investering in de Compassietraining bedraagt 495 en in de training Compassie en coaching 950. De training Compassie en coaching is volledig gratis te volgen met het STAP-budget. Schrijf je vóór maandag 3 juli in als je deze training gratis wilt volgen.

Je kunt voor de Compassietrainingen ook een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangen via je zorgverzekeraar. Deze vergoeding kan oplopen tot 350. Het is ook mogelijk om een (gedeeltelijke) vergoeding via je werkgever te ontvangen. Er zijn steeds meer werkgevers die de kosten van de training voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld via een persoonlijk opleidingsbudget. Wanneer je werkgever betaalt, rekenen wij een werkgeverstarief van 950 exclusief btw.

Wat kan je verwachten voor de training?

Trainer
Je wordt begeleid door een gecertificeerde Compassietrainer van de hoogste categorie geaccrediteerd door VMBN. Om de veiligheid en intimiteit van jouw groep te waarborgen, werk je in de training met één vaste trainer. De vier coachingsessies worden verzorgd door een gespecialiseerde coach van Centrum voor Mindfulness.

Groepsgrootte
Een groep op locatie bestaat uit maximaal 12 deelnemers; onze online-groepen bestaan uit maximaal 10 deelnemers.

Studiemateriaal
Tijdens de Compassietraining maak je gebruik van het Werkboek Compassievol in je Leven van Frits Koster en Erik van den Brink, een boek vol praktische tips en inspiratie. Dit boek zit inbegrepen in het cursusgeld, je betaalt hier dus niks extra’s voor. Je krijgt het boek van je trainer tijdens de eerste bijeenkomst. Online-deelnemers krijgen het boek vóór de eerste les thuisbezorgd.

Toetsing en certificaat
Na afronding van de cursus krijg je op basis van aanwezigheid en actieve deelname een certificaat van Centrum voor Mindfulness waarmee je je cv kunt verrijken.

Hoe kan je de Compassietrainingen volgen?

De Compassietraining is te volgen op locatie in Amsterdam (Recht Boomssloot 7) of online voor een toegankelijke training.

Volg je de Compassietraining online, dan vinden de bijeenkomsten plaats via Zoom. Je ontvangt van ons van tevoren heldere instructies over het gebruik van Zoom.

Agenda compassietrainingen
jun 2023
05
Online training

Compassietraining online

maandagavonden • 19:00-21:00u
Lesdata: 5 jun, 19 jun, 3 jul, 17 jul, 24 jul, 31 jul, 7 aug, 14 aug
Online training
Investering: 495,- 295,-
jun 2023
05
Online training

Compassie & Coaching online

maandagavonden • 19:00-21:00u
Lesdata: 5 jun, 19 jun, 3 jul, 17 jul, 24 jul, 31 jul, 7 aug, 14 aug
Online training
Investering: 950,-
jun 2023
14
Online training

Compassietraining online

woensdagavonden • 19:00-21:00u
Lesdata: 14 jun, 28 jun, 12 jul, 26 jul, 9 aug, 23 aug, 6 sep, 20 sep
Online training
Investering: 495,- 295,-
jun 2023
14
Online training

Compassie & Coaching online

woensdagavonden • 19:00-21:00u
Lesdata: 14 jun, 28 jun, 12 jul, 26 jul, 9 aug, 23 aug, 6 sep, 20 sep
Online training
Investering: 950,-
Ik heb al eens een Mindfulnesstraining gevolgd, wat kan Compassietraining mij brengen?

Als je al eens een Mindfulnesstraining hebt gevolgd, dan heb je een mooie basis gelegd voor een Compassietraining. De Compassietrainingen die we aanbieden, kan je als een vervolg zijn op de Mindfulnesstraining, waarin je nog meer verdieping kan vinden.

Het lijkt mij lastig om STAP-budget aan te vragen. Kunnen jullie mij helpen?

Je moet jouw STAP-budget zelf aanvragen bij het UWV. Wij zullen je echter zoveel mogelijk bij de hand nemen. Zo ontvang je van ons mails met duidelijke instructies en ‘friendly reminders’. Ook kun je op deze pagina meer lezen over het STAP-budget.

Wanneer hoor ik of mijn STAP-aanvraag is goedgekeurd?

Binnen vier weken nadat je aanvraag is ingediend laat het UWV weten of je aanvraag is goedgekeurd. Via stapuwv.nl kun je de status van je aanvraag bekijken.

Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?

Wij zorgen ervoor dat jij je STAP-aanmeldingsbewijs direct ontvangt. Controleer je SPAMbox als je het aanmeldingsbewijs niet hebt ontvangen. Nog steeds niks, neem dan snel contact met ons op.

Vertrouwelijkheid

De door de deelnemer naar het CVM gestuurde persoonlijke gegevens worden alleen doorgestuurd naar de trainer van zijn keuze. Zie verder onze privacyregels.

Hoe kan ik mijn STAP-budget aanvragen?

STAP-budget aanvragen gaat als volgt:

  1. Schrijf je voor maandag 3 juli in voor een training die in aanmerking komt voor STAP-budget;
  2. Wij sturen direct een STAP-aanmeldingsbewijs toe per mail;
  3. Vraag op maandag 3 juli om 10:00 je STAP-budget aan via stapuwv.nl;
  4. Binnen vier weken ontvang je bericht over de goedkeuring. Je kunt starten met de training!
Wat is het verschil tussen de Compassietraining en de training Compassie en Coaching?

Wij bieden twee verschillende trainingen aan: de Compassietraining en de training Compassie en coaching. De Compassietraining biedt een krachtige ervaring op zichzelf, terwijl de training Compassie en coaching vier aanvullende coachgesprekken bevat om nog dieper te gaan. Beide trainingen delen verder dezelfde inhoud. Als jij graag meer diepgang en persoonlijke begeleiding wilt tijdens jouw reis, dan is de training Compassie en coaching echt iets voor jou. Deze waardevolle training is nu beschikbaar voor jou, volledig gratis met het STAP-budget.

Wat gebeurt er als ik niet in staat ben om het STAP-budget aan te vragen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat jij door omstandigheden niet in staat bent om het STAP-budget aan te vragen, of dat je simpelweg niet door de wachtrij van het UWV komt. In dit geval hoef jij je geen zorgen te maken; jij mag je inschrijving dan vanzelfsprekend kosteloos annuleren.

Moet ik eerst een Mindfulnesstraining hebben gevolgd voordat ik een Compassietraining kan volgen?

Je hoeft geen vooropleiding of andere trainingen gedaan te hebben, om met een van onze Compassietrainingen mee te doen. Je trainer zal je door het hele proces bij de hand nemen en is daarom ook geschikt voor absolute beginners.