Wat is zelfcompassie?

In de Compassietraining ga je bezig met je zelfcompassie, maar wat is dat eigenlijk? Zelfcompassie gaat over vriendelijk zijn voor jezelf. Dat klinkt als iets heel normaals. Toch hebben velen van ons daar moeite mee. Onze interne criticus is sterk. Juist op momenten dat we het toch al moeilijk hebben. Een ander die het moeilijk heeft geven we graag steun – maar onszelf geven we hierbij eerder nog eens op de kop. De prijs hiervan is verlies aan plezier en soms klachten als verbittering, piekeren, angst of somberheid. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vriendelijkheid en mildheid kun je trainen. De Mindful Compassietraining is voor iedereen die kwaliteit aan zijn leven wil toevoegen. Deze trainingen zijn wetenschappelijk op hun effectiviteit onderzocht.

Wij zijn slechts een spiegel van de wereld. Alle neigingen die aanwezig zijn in de buitenwereld zijn te vinden in de wereld van ons lichaam. Als we onszelf kunnen veranderen, zal de wereld ook veranderen Gandhi

Compassie tegenover zelfkritiek

Vriendelijkheid is de basisbeweging van compassie. Vanuit ons hart kan vriendelijkheid en zachtmoedigheid opwellen, bij het zien van pijn en hardheid. Als een antidote, een balsem op de wonde. We weten dat we het moeilijke hier niet mee kunnen wegnemen, maar wel verzachten. Het is de natuurlijke neiging die bij een ouder opkomt als het een ziek kind opneemt: de ouder weet dat de koorts niet weggaat door de koestering, maar hoopt wel dat het kind zich iets beter voelt. Zo kunnen we ook met onszelf, maar ook met anderen, omgaan. Tegenover zelfkritiek staat dus vriendelijkheid. Vriendelijkheid voor jezelf en voor de wereld om je heen.

Wat je leert:

Deze training voldoet aan de toelatingseisen voor de Mindful Zelf-Compassie teacher training.

Programma met een wetenschappelijke basis

Net als mindfulness is de Compassietraining hard op weg een evidence based benadering te worden. Onderzoeker Kristin Neff heeft een uitgebreide bibliografie gepubliceerd over werkzaamheid en effectiviteit van Compassietraining. Samen met haar collega Christopher Germer heeft zij dit programma ontworpen.

We bieden twee verschillende soorten trainingen aan: de Compassietraining (zonder aanvullende coaching) en de training Compassie en coaching (met aanvullende coaching).

Compassietraining

De training zonder aanvullende coaching bestaat uit acht sessies van elk 2,5 uur. Net als bij de Mindfulness­training is het thuis oefenen van belang. Je haalt het maximale uit de training bij een dagelijkse formele beoefening en reflectie van gemiddeld een half uur tot een uur per dag.

De Compassietraining is net als de Mindfulness­training een ervaringsgerichte training. Er worden oefeningen aangeboden die gericht zijn op het doen groeien van acceptatie en verbondenheid met onszelf en met anderen. Moeilijke ervaringen worden niet uit de weg gegaan, maar er is ook ruimte voor humor en gemak. Aan de hand van zelfonderzoek wordt aan eigen ervaring getoetst wat heilzaam is en wat niet.

Compassie en coaching

Als je nog meer uit je ervaring wilt halen met deze Compassietraining, dan is het mogelijk om de training te volgen met vier aanvullende coachingsessies. Bij deze upgrade heb je de mogelijkheid om extra ondersteund te worden door een van onze ervaren coaches, die je zal begeleiden bij het toepassen van de principes van compassie in je dagelijks leven.

Tijdens deze persoonlijke sessies kun je dieper ingaan op de uitdagingen die je tegenkomt en samen met je coach naar oplossingen zoeken. Dit stelt je in staat te groeien in je begrip van compassie en het goed te integreren om zo een blijvende verandering te creëren die je zal helpen om meer voldoening en geluk in je leven te vinden.

Dus als je klaar bent om de kracht van compassie nog meer te ontdekken met behulp van één-op-één begeleiding, dan is de training Compassie en coaching de perfecte optie voor jou!

Voor wie is Compassietraining?

Deze programma’s zijn bedoeld voor iedereen. Meditatie-ervaring is geen voorwaarde voor deelname. Iedereen is welkom.
Als jij jezelf wat meer liefde en vriendelijkheid gunt en meer geluk en betekenis uit het leven wil halen, dan is deze training voor jou!

De training Compassie en coaching is volledig gratis te volgen met het STAP-budget. Schrijf je vóór in als je deze training gratis wilt volgen.

Wat kost de Compassietraining?

De investering in de Compassietraining bedraagt 495 en in de training Compassie en coaching 950. De training Compassie en coaching is volledig gratis te volgen met het STAP-budget. Schrijf je vóór in als je deze training gratis wilt volgen.

Je kunt voor de Compassietrainingen ook een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangen via je zorgverzekeraar. Deze vergoeding kan oplopen tot 350. Het is ook mogelijk om een (gedeeltelijke) vergoeding via je werkgever te ontvangen. Er zijn steeds meer werkgevers die de kosten van de training voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld via een persoonlijk opleidingsbudget. Wanneer je werkgever betaalt, rekenen wij een werkgeverstarief van 950 exclusief btw.

Wat kan je verwachten voor de training?

Trainer
Je wordt begeleid door een gecertificeerde Compassietrainer van de hoogste categorie geaccrediteerd door VMBN. Om de veiligheid en intimiteit van jouw groep te waarborgen, werk je in de training met één vaste trainer. De vier coachingsessies worden verzorgd door een gespecialiseerde coach van Centrum voor Mindfulness.

Groepsgrootte
Een groep op locatie bestaat uit maximaal 12 deelnemers; onze online-groepen bestaan uit maximaal 10 deelnemers.

Studiemateriaal
Tijdens de Compassietraining maak je gebruik van het Werkboek Compassievol in je Leven van Frits Koster en Erik van den Brink, een boek vol praktische tips en inspiratie. Dit boek zit inbegrepen in het cursusgeld, je betaalt hier dus niks extra’s voor. Je krijgt het boek van je trainer tijdens de eerste bijeenkomst. Online-deelnemers krijgen het boek vóór de eerste les thuisbezorgd.

Toetsing en certificaat
Na afronding van de cursus krijg je op basis van aanwezigheid en actieve deelname een certificaat van Centrum voor Mindfulness waarmee je je cv kunt verrijken.

Hoe kan je de Compassietrainingen volgen?

De Compassietraining is te volgen op locatie in Amsterdam (Recht Boomssloot 7) of online voor een toegankelijke training.

Volg je de Compassietraining online, dan vinden de bijeenkomsten plaats via Zoom. Je ontvangt van ons van tevoren heldere instructies over het gebruik van Zoom.

Agenda compassietrainingen
mrt 2024
04
Online training

Compassietraining online

maandagavonden • 19:00-21:00u

Lesdata: 4 mrt, 18 mrt, 8 apr, 22 apr, 6 mei, 27 mei, 10 jun, 24 jun
Online training
Investering: 495,-
mrt 2024
06
Amsterdam Noord

Compassietraining

woensdagochtenden • 09:00-11:30u

Lesdata: 6 mrt, 20 mrt, 3 apr, 17 apr, 24 apr, 8 mei, 15 mei, 29 mei
Locatie: Meerpad 9, Amsterdam Noord
Investering: 545,-
mrt 2024
06
Online training

Compassietraining online

woensdagavonden • 19:00-21:00u

Lesdata: 6 mrt, 20 mrt, 3 apr, 17 apr, 1 mei, 15 mei, 29 mei, 12 jun
Online training
Investering: 495,-
Ik heb al eens een Mindfulnesstraining gevolgd, wat kan Compassietraining mij brengen?

Als je al eens een Mindfulnesstraining hebt gevolgd, dan heb je een mooie basis gelegd voor een Compassietraining. De Compassietrainingen die we aanbieden, kan je als een vervolg zijn op de Mindfulnesstraining, waarin je nog meer verdieping kan vinden.

Is deze training iets voor jou en wil je de training gratis volgen? 3 juli is de laatste mogelijkheid dat je STAP-budget kunt aanvragen voor een mindfulness training of compassietraining. Schrijf je dus snel in.

Vertrouwelijkheid

De door de deelnemer naar het CVM gestuurde persoonlijke gegevens worden alleen doorgestuurd naar de trainer van zijn keuze. Zie verder onze privacyregels.

Moet ik eerst een Mindfulnesstraining hebben gevolgd voordat ik een Compassietraining kan volgen?

Je hoeft geen vooropleiding of andere trainingen gedaan te hebben, om met een van onze Compassietrainingen mee te doen. Je trainer zal je door het hele proces bij de hand nemen en is daarom ook geschikt voor absolute beginners.

Is deze training iets voor jou en wil je de training gratis volgen? 3 juli is de laatste mogelijkheid dat je STAP-budget kunt aanvragen voor een mindfulness- en compassietraining. Schrijf je dus snel in.