Mindfulness maakt je werk meer ontspannen en effectiever. Je ontwikkelt de mentale veerkracht om effectief te schakelen tussen actie en stilstaan bij waar je mee bezig bent. In dit boek laat Wibo Koole je zien wat mindfulness precies is en hoe je het kunt toepassen in je eigen leiderschap, in het werken met teams én bij het creëren van een productieve, coöperatieve organisatiecultuur. Helder en praktisch en nuchter: een ideaal boek voor managers en professionals die direct met mindfulness aan de slag willen.

Over de auteur

WIBO KOOLE is management- consultant en mindfulness­trainer. Hij heeft een lange ervaring als manager en directeur >bij organisaties als de Consumentenbond en Stichting Natuur en Milieu. Als consultant richt hij zich op strategie, innovatie en veranderingsmanagement. Hij kent vele sectoren van binnenuit. Koole is een van de oprichters van het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam, waar hij mindfulness­trainingen voor managers geeft.

Bestellen

Aanbevelingen voor Mindful Leiderschap

“In deze drukke, complexe tijden is een heldere, aanwezige geest van essentieel belang voor leiders en dat geldt zowel voor politici als voor CEO’s”.
- Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu en oud-directeur van Achmea Zorgverzekeringen.

"De meest betekenisvolle opgaven in het leven gaan ons vaak boven de pet. We kunnen ze niet volledig begrijpen, controleren of voorspellen. Dat geldt privé net zo goed als in organisaties. Leren met vertrouwen om te gaan met dit soort onzekerheid hoort daarom bij zulke opgaven. Wibo Koole verkent hoe we ons dit soort paradoxale vaardigheden eigen kunnen maken als leiders. Het boek inspireert om die verkenning aan te gaan."
- Hans Vermaak, associate partner Twynstra Gudde en Sioo, auteur van o.m. Leren Veranderen en Plezier beleven aan taaie vraagstukken.

"Steeds meer blijkt uit neuro-onderzoek dat wijsheid en leiderschap bevorderd worden door even stil te staan. Stilstaan, bewust hier en nu aanwezig zijn, is echter een discipline die je moet en kunt leren. Wibo geeft aan hoe je dat kunt doen en waarom dat zo belangrijk is. Een must voor degenen die veerkrachtig willen blijven."
- Jaap Schaveling, associate professor Organizational Psychology, Organisational Dynamics and Leadership, Nyenrode Business University en auteur van Systeemdenken. Van goed bedoeld naar goed gedaan.

“Tegenwoordigheid van geest en compassie zijn cruciale leiderschapskwaliteiten om verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzame toekomst. Mindfulness­training is daarbij van grote waarde, zo laat dit boek op inspirerende en praktische wijze zien.”
- Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en maatschappelijke verandering, Universiteit Utrecht, oud-bewindvoerder Wereldbank, oud-voorzitter SER.

"Wibo Koole laat in dit duidelijke en praktische boek zien hoezeer de wereld van mindfulness en leiderschap naadloos op elkaar aansluiten. Leiderschap gecombineerd met mindfulness faciliteert niet alleen het goed functioneren van de organisatie, maar doet dat op basis van de ontwikkeling van medewerkers die zich aantoonbaar beter gaan voelen. Koole laat zien dat hij zelf beide werelden door en door kent en dat maakt dit boek zowel praktisch als inspirerend."
- Rients Ritskes, zenmeester en auteur van o.a. Leer voelen wat je wilt voelen en Zenmanagement.

"We hebben te doen met bezuinigingen en met de urgente noodzaak onze diensten te vernieuwen en beter op maatschappelijke vragen te richten. Dat gaat niet met kaasschaaf of snel gekozen prioriteit. Het boek van Wibo Koole inspireert om met aandacht resultaten te behalen door de eigen rol ook met aandacht en rust te bezien. "
- Erik Heijdelberg, Lid Raad van Bestuur  De Forensische Zorgspecialisten (vh Van Der Hoevenstichting) en Overheidsmanager van het jaar 2010.

"Mindful leiderschap maakt op een goed gedocumenteerde, logische en innoverende manier duidelijk hoe het meta-perspectief van mindfulness toegepast kan worden in leiderschap en geïntegreerd in teams en organisaties. Een baanbrekend boek."
- Frits Koster, vipassana-meditatieleraar, mindfulness- en compassietrainer, auteur van o.m. Bevrijdend Inzicht en Compassievol Leven.

"In onze complexe wereld is het cruciaal dat organisaties permanent leren van successen en mislukkingen. Het leiderschap dat hier bij hoort stelt het nemen van verantwoordelijkheid centraal. Koole's werk geeft een prachtig inzicht in de bevrijding die dit te weeg kan brengen."
- Dick Benschop, President-directeur Shell Nederland BV en oud-staatssecretaris van Europese Zaken.

"Mindful leadership points at the biggest leverage point we have for initiating and sustaining positive change: our awareness. This much needed book provides insights, tools and practices for how to create awareness as leaders and teams in organizations,  and shows how mindful leaders can foster a culture of awareness-based strategy development in organizations."
- Otto Scharmer, senior lecturer aan het Massachusetts Institute of Technology en auteur van Theorie U, de sociale technologie van presencing en samen met Peter Senge en anderen van Presence.

“Inhoud doet er toe maar mensen maken het verschil. Leiderschap begint daarom met zelf reflectie en eindigt met compassie. Interessant boek, vooral in deze tijd waar door de toenemende complexiteit in onze omgeving de onderlinge relaties steeds belangrijker worden. Dit boek geeft helder aan hoe je dit in de praktijk kunt brengen in je organisatie”
- Marike van Lier Lels, commissaris bij KPN, Reed Elsevier, USG People en TKH, voorzitter Raad van Toezicht Natuur en Milieu en lid van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. 

"Wibo weet op inzichtelijke wijze mindfulness te vertalen naar het werken in organisaties. Hij reikt praktische oefeningen aan voor individuen en teams die je dagelijks in je werk kunt inpassen. Daarnaast slaat hij op overtuigende wijze de brug tussen mindfulness en organisatieverandering met behulp van Theorie U. Voor iedere manager is dit boek een aanrader!"
- Hein Dijksterhuis, partner organisatieadviesbureau Cordes en UNOO, oud-wereldkampioen zeilen Flying Dutchman-klasse.

"Wibo Koole beschrijft op een heldere en op de praktijk gerichte wijze mindfulness als het cement  in cultuurveranderingsprocessen op individueel, team- en organisatieniveau. Mindful leiderschap is een aanrader voor iedereen die het  lef heeft om  in de huidige wereld  van continue verandering ruimte voor duurzame innovaties te creëren door bewust en met aandacht naar zichzelf en zijn omgeving te kijken."
- Dr. Carla L.J. Wijers, Associate Dean TSM Business School.