Hoe zeer we het belang van mindfulnessbeoefening ook inzien toch kan het lastig zijn om je mindfulnessbeoefening op te pakken of vol te houden. Misschien merk jij, of je omgeving, zelfs het effect van het feit dat je niet oefent. Of krijg je het advies van mensen om eens ‘wat aan mindfulness te gaan doen’. Soms hebben we echter een steuntje in de rug nodig, een soort gids om onszelf weer op het mindfulness pad te brengen.

In deze blog 5 belangrijke tips om je beoefening (weer) op te pakken.

1. Zie het als een oefening

We beoefenen mindfulness. Het is dus een oefening. En als je iets oefent betekent dit dat je het doet met vallen en opstaan. Je hoeft dus niet continue mindful te zijn! Vaak als wij starten met oefenen willen we snel resultaat. Maar bij het beoefenen van mindfulness werkt dit juist tegen je. Mindfulness is geen doel maar een weg. Je doet je best zo goed als je kunt voor dit moment.

Mindfulness is geen doel maar een weg.

Tijdens het oefenen zul je obstakels tegenkomen. Bijvoorbeeld als je besluit je aandacht te houden bij je adem, zul je merken dat je aandacht steeds weer afdwaalt. Dat is niet vreemd. Het is inherent aan onze geest om af te dwalen, zelfs mensen die jaren mediteren dwalen nog af!

Ook kunnen er allerlei prettige en onprettige gevoelens voorbijkomen, b.v. verveling, onrust of slaperigheid. Uiteindelijk gaat het niet om wat voorbijkomt maar dat we opmerken wat voorbijkomt. Opmerkzaamheid is onze beoefening.

Er bestaan dus geen goede of slechte meditaties of goede of slechte momenten van mindfulness. Waardeer je intentie en waardeer het feit dat je oefent. Als je het lastig vindt om gelijk met een lange meditatie te beginnen, neem dan een paar momenten in de dag waarbij je de aandacht laat rusten bij de adem.

2. Oefen met je hart

Ik noem mindfulness ook wel conditietraining voor de geest. Zoals het lichaam beweging nodig heef, zo heeft het brein meditatie nodig om fit te worden/zijn. Maar het beoefenen van mindfulness doe je ook vooral met je hart.

Wees vriendelijk en liefdevol voor dit moment, precies zoals het zich aandient.

Laat je hart spreken als je mediteert. Wees vriendelijk en liefdevol voor dit moment, precies zoals het zich aandient. Wees vriendelijk en liefdevol voor jezelf, precies zoals je bent op dit moment. Mediteren met je hart betekent de aangename, neutrale én onaangename zaken liefdevolle vriendelijke aandacht geven.

3. Laat je dagelijkse leven je beoefening zijn

Uiteraard hebben we formele oefeningen. Oefeningen waarbij we tijd vrijmaken in een dag om te mediteren. Deze oefeningen zijn een zeer krachtige ondersteuning van je meditatiebeoefening. Je kunt het vergelijken met sporten. Een half uur hardlopen of een uur in de sportschool helpen je conditie op peil te houden. Maar dat neemt niet weg dat je daarnaast niets meer hoeft te doen. Beweging in het dagelijkse leven is minstens net zo belangrijk!

En zo is het ook met mediteren. Het dagelijkse leven biedt een scala aan oefenmomenten. Gebruikmaken van deze momenten geeft je heel veel oefentijd en het is niet moeilijk om te doen. Maak eens een meditatie van de afwasmachine uitruimen, je haren kammen, brood klaarmaken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

4. Je kunt altijd opnieuw beginnen

Niets menselijkers dan goede voornemens die we laten versloffen. Erken dat dit zo werkt, niet alleen bij anderen ook bij jezelf. Het betekent niet dat je het niet goed doet of niet graag genoeg wilt, het betekent dat je mens bent. Laat je niet verleiden door het denken over het waarom van het niet oefenen! Dit heeft geen zin.

Vergeef jezelf voor het feit dat je niet geoefend hebt.

Vergeef jezelf voor het feit dat je niet geoefend hebt, breng milde, vriendelijke aandacht naar het moment en onderzoek met deze houding de gevoelens die je tegenhouden. Laat deze gevoelens eens helemaal toe, misschien de weerzin om stil te zitten, de onrust omdat je nog zoveel te doen hebt, adem er eens mee. En zo ben je alweer begonnen!

In ieder moment ligt een nieuw begin, maak het niet groter en moeilijker dan het is. Zodra je je aandacht richt op dit moment ben je begonnen!

5. Herinner je zelf aan wat je nodig hebt

Het is goed om iedere dag even stil te staan bij wat je nodig hebt om het een goede dag te laten zijn. Wat is voor jou werkelijk belangrijk en van belang? En wat helpt je daarbij? Jezelf eraan herinneren wat mindfulness je brengt of wat het je kan brengen.

Christina Feldman, een bekende meditatielerares, zei ooit tegen me:
‘Denk iedere dag aan waarom je dit doet, als we ons niet iedere dag aan de voordelen van mediteren herinneren, dan doet niemand het meer!’

We mediteren niet omdat het fijn is maar omdat het leven fijner wordt als we mediteren.

We mediteren niet omdat het fijn is maar omdat het leven fijner wordt als we mediteren. Waardeer jezelf voor je intenties, Waardeer jezelf omdat je oefent. Bedank jezelf voor het feit dat je tijd vrijmaakt om zorgzame aandacht te geven aan jezelf en dit moment.

Ik wens je succes met het (her)starten van je mindfulnessbeoefening. Misschien vind je het fijn om in een groep te mediteren. Daarvoor hebben we CVM | Mindful Leven opgericht. Vind je het fijn om je ervaringen te delen en geïnspireerd te blijven kun je ook deelnemen aan de Mindfulness Jaargroep.

Het is goed om te weten dat je niet de enige bent die worstelt met het integreren van mindfulness in het leven!

Lees meer:


CVM | Mindful Leven

Mindfulness Jaargroep


Auteur: Mila de Koning, mindfulness- en compassietrainer, hoofddocent, programmamanager compassie en compassieopleidingen.