Mediteren met CVM-Online

Elke avond van 19:30-20:00 uur › 30 mei 2020

Elke avond een online mindfulness-sessie in tijden van sociale onthouding.

link to article Mediteren met CVM-Online

In mijn laatste CVM-Online meditatie liet ik mij inspireren door het boek Looking at mindfulness: twentyfive paintings to change the way you live van de Franse psychiater en meditatieleraar Christophe André. In dit boek legt André uit wat mindfulness is aan de hand van 25 schilderijen van kunstenaars als Rembrandt, Brueghel, Hopper en Monet.

Het boek is mooi uitgegeven, als hardcover met glanzend papier waarop de afbeeldingen prachtig uitkomen. Wat al snel opviel toen ik aan het boek begon was de kalme toon, die het lezen tot een informele meditatie-ervaring maakte. Het was voor het eerst dat ik zo sterk voelde hoe een tekst tot mijn lichaam sprak. Sindsdien ben ik veel bewuster geworden van mijn fysieke reacties op dat wat ik lees.

André nodigt de lezer uit om met de grootst mogelijke aandacht en precisie te kijken, iets wat ik tot dan toe alleen zo kende van de Nederlandse essayist Rudy Kousbroek.

Met aandacht kijken èn luisteren

En André kijkt niet alleen met grote aandacht, hij hoort ook wat de schilder moet hebben gehoord. In ‘Train in the countryside’ van Claude Monet zien we bijvoorbeeld piepkleine figuurtjes, dames met parasols en spelende kinderen op een weids en helgroen grasveld. In de verte een verwaaide rookpluim en karretjes van een goederentrein. Meegenomen door de auteur horen we hoe de kinderen met hoge stemmetjes naar elkaar roepen. Daar overheen klinkt snerpend de fluit van de machinist.

Zoals André schrijft: ‘Schilderen is niet alleen voor de ogen. Sommige afbeeldingen fluisteren in je oor’. Hij nodigt je op die manier uit om aandachtiger te luisteren, zowel naar de geluiden als naar de stilte van waaruit de geluiden oplichten.

Ook de dichtregels van de Japanner Yone Noguchi die hij citeert doen dat:
Naar een vogel luister ik niet voor de stem
Maar voor de stilte na het gezang.

Ruimte voor rust

Als ik ’s avonds via CVM-Online luister naar een meditatie van één van mijn collega’s, kan ik het geluid een paar streepjes zachter zetten dan voor deze crisis. Het is stiller geworden in mijn huis. Er is minder verkeer, minder bedrijvigheid.

Het kan een mooie informele meditatie zijn om zo af en toe bewust je oor te luisteren te leggen. Margôt van Stee

We weten dat geluid een effect heeft, ook wanneer we ons daar niet van bewust zijn. Nu voelen we dat dat zo is.

Ik zie veel mensen tot rust komen, zeker degenen die geen kleine kinderen of al te grote zorgen hebben. De wereld is stiller en kleiner geworden. Er zijn minder prikkels. De introvert in ons veert op.

Voordeel van deze crisis

Mindful leven wordt ons momenteel iets gemakkelijker gemaakt. Hierdoor zijn we beter in staat om op te merken wat de dingen met ons doen, kunnen we beter contact houden met onszelf en kunnen we ook beter voor onszelf zorgen.

En dat is dan toch een silver lining, zoals we dat zo mooi noemen binnen de compassietraining.

Oefensuggestie

Wat doen geluiden met je? Denk aan het soort geluiden dat op je af komt; de hoeveelheid en de intensiteit ervan; en in hoeverre je de geluiden zelf hebt uitgenodigd of erdoor wordt overvallen. Het kan een mooie informele meditatie zijn om zo af en toe bewust je oor te luisteren te leggen, te registreren wat er te horen valt en welke lichamelijke reacties dat wellicht teweegbrengt. En vergeet vooral de stilte niet!


Bekijk hier de meditatie van Margôt over dit onderwerp:

Voor alle opnames van CVM-Online: bekijk hier de video’s of luister hier de podcasts.

Margôt verzorgt regelmatig mindfulness- en compassietrainingen bij het Centrum voor Mindfulness. Voor meer informatie:

Volg een mindfulness­training

Volg een compassietraining


Auteur: Margôt van Stee, mindfulness- en compassietrainer, docent opleiding tot mindfulness­trainer, psycholoog NIP.


Bronnen:
Looking at mindfulness: twentyfive paintings to change the way you live, Christophe André, Blue Rider Press, 2014 (oorspronkelijke titel: Mediter, Jour après Jour).
Selected poems of Yone Noguchi, Nabu, 2010