Schrijf je in voor de opleiding tot ACT Therapeut

Geaccrediteerde ACT Therapeut opleiding: vergoeding via zorgverzekering

Jij bent een mensenmens. Je vindt het fijn om anderen te helpen en bent altijd op zoek naar zingeving en verdieping. De opleiding tot ACT Therapeut is een prachtige manier om deze doelen te verenigen. Tijdens de opleiding ontwikkel je jouw competenties als therapeut en maak je kennis met Acceptance & Commitment Therapy en methodieken die verenigbaar zijn met ACT, die je kunt inzetten om anderen te ondersteunen. Na afronding van deze opleiding kun je geheel zelfstandig als erkend therapeut aan de slag.

Voor wie

Is de opleiding ACT Therapeut iets voor jou?

Om te kunnen starten met onze ACT therapie opleiding dien je in het bezit te zijn van een regulier mensgericht hbo of wo diploma. Vooropleidingen die in aanmerking komen zijn onder andere (toegepaste) psychologie, (ortho) pedagogiek, pedagogische hulpverlening en maatschappelijk werk. Daarnaast heb je een Basisopleiding in ACT gevolgd. Als dat nog niet het geval is kun je de 4-daagse ACT Basis opleiding bij StressWise Academy volgen. En je hebt ervaring met 1-op-1 hulpverleningsgesprekken. Neem voor meer informatie of advies contact op met Manon of Simone van ons secretariaat. Zij kunnen je precies vertellen wanneer je in aanmerking komt voor de ACT Therapeut opleiding.

Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de opleiding ACT Therapeut?

Tijdens het eerste jaar van deze opleiding leer je de benodigde professionele competenties van een therapeut kennen. Je maakt kennis met je eigen kwetsbaarheid, en die van een ander. Verder komen concepten als Hexaflex, RFT en MOL en Voice Dialogue voorbij. Deze ontwikkeling zet je in het tweede jaar door. Je leert verschillende toepassingen van ACT kennen en verdiept je in de opbouw van een eigen praktijk. Ook leer je je eigen waarden kennen, zodat je deze kunt implementeren in je werk als therapeut.

Programma

Programma

De ACT Therapeut opleiding is – net als onze andere opleidingen – sterk ervaringsgericht. Dat betekent dat je regelmatig contact hebt met je docenten en je medestudenten. Het studiejaar bestaat uit 12 lesdagen en twee afsluitende dagen, waarin praktijkexamens worden afgenomen en (aan het eind van de opleiding) het diploma wordt uitgereikt. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit diploma is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding. Tijdens de opleiding werk je aan een portfolio, waarin je materiaal verzamelt van de opdrachten die je hebt gedaan. Denk aan intervisie en supervisie verslagen, een beschrijving van leertherapie en een stageverslag. Mocht een toets of opdracht als niet voldoende worden beoordeeld dan is er een herkansingsmogelijkheid.

Lesmateriaal

Welke boeken heb je nodig?

Ter voorbereiding op de opleiding schaf je het volgende boek aan: Russ Harris, ACT in de praktijk (2020 | 9789492297327). Als je het prettig vindt om je in te lezen voor aanvang van de opleiding adviseren we je om dit boek alvast door te nemen. Voor de eerste lesdag ontvang je een lijst met voorschreven literatuur.

Leeruitkomsten

Het resultaat van de opleiding ACT Therapeut

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken tijdens je latere werk als therapeut én in je dagelijkse leven.

  • Je ontwikkelt jouw persoonlijke waarden en kunt deze vormgeven in je werk als therapeut
  • Je staat als therapeut stevig in je schoenen en kunt cliënten begeleiden met compassie
  • Je kunt ACT op een creatieve wijze toepassen in de praktijk
  • Je kunt de principes van ACT tevens toepassen in de context van relatietherapie en in groepsvorm
  • Je bent in staat te reflecteren op jezelf als persoon en professional

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma ACT & Psychosociaal Therapeut en kun je aan de slag als zelfstandig erkend psychosociaal therapeut.

Wat brengt de opleiding ACT Therapeut jou persoonlijk?

Na afronding van de tweejarige ACT Therapeut opleiding kun je je zelfstandig vestigen als ACT therapeut. Je kunt je aanmelden als lid bij een beroepsvereniging van therapeuten, waardoor je gebruik kunt maken van alle voordelen die een dergelijk lidmaatschap je biedt, waaronder vergoeding van je begeleiding door zorgverzekeraars en btw-vrijstelling.  StressWise heeft regelmatig vacatures voor ACT therapeuten en coaches die we eerst uitzetten binnen onze Academy. Dus een samenwerking met StressWise ligt voor de hand.

Kosten & STAP-budget

ACT Therapeut opleiding, kosten & STAP-budget

De opleiding ACT Therapeut kost €3.295 per jaar. Je kunt €1.000 korting krijgen met inzet van je STAP-budget. Omdat je tijdens deze opleiding (naast het verruimen van je theoretische kader) verschillende vaardigheden ontwikkelt die voor jou als professional van belang zijn, draagt de opleiding bij aan je positie op de arbeidsmarkt. Zo werk je bijvoorbeeld aan je methodisch en reflectief handelen en je adviserende vermogen. Hierdoor krijg je voor de opleiding ACT Therapeut €1.000 korting op het lesgeld.

Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de Academy in. Kosten voor boeken, supervisie en leertherapie komen hier bij op. Reken voor literatuur op een bedrag van om en nabij €150 per jaar. De kosten voor supervisie en leertherapie zijn afhankelijk van de supervisor en de leertherapeut. StressWise Academy heeft zelf supervisors aangewezen die de opleiding goed kennen en een gunstig tarief rekenen.

Je kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Het volgende aanvraagmoment vindt plaats op maandag 1 mei om 10.00 uur. Schrijf je dus vóór maandag 1 mei in als je je STAP-budget wilt inzetten voor het eerste jaar van deze opleiding.

Stap-voor-STAP-plan

Wil jij €1000 korting op jouw opleiding of een gratis training? Zo werkt het:

1. Schrijf je in voor een opleiding of training
Vul het inschrijfformulier in en vink de optie ’STAP-budget’ aan.

2. Je ontvangt je STAP-aanmeldbewijs
Wij mailen je binnen enkele weken het STAP-aanmeldbewijs. Bewaar dit bewijs goed.

3. Vraag jouw STAP-budget aan bij het UWV
Dien je aanvraag in op maandag 1 mei om 10.00 uur. Bekijk hier de instructies. Je ontvangt van ons een e-mail met duidelijke instructies.

4. Start met je opleiding of training
Je ontvangt binnen vier weken na je aanvraag een bevestiging van het UWV. Je kunt starten met je opleiding of training!

Docenten

Door wie wordt de opleiding ACT Therapeut gegeven?

De ACT Therapeut opleiding wordt gegeven door Drs. Petra van der Graaf-Ritskes en Drs. Maaike Welfing. Daarnaast zijn er gastdocenten verbonden aan de opleiding die hun specialisme delen met de studenten. Petra is psycholoog en heeft jaren als trainer en coach gewerkt op het gebied van persoonlijke effectiviteit, communicatie en leiderschap. Zij heeft een eigen psychologiepraktijk. Maaike is ACT trainer, lifecoach en docent aan de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ. In 2010 kwam ze in aanraking met ACT. Tot 2016 heeft Maaike bijgedragen aan het invoeren van ACT bij GGZ Drenthe, als trainer en als opleider van nieuwe trainers. De opleiding wordt gegeven op de locaties van StressWise Academy in Hilversum, Nijmegen en Groningen.