Schrijf je in voor de opleiding tot ACT Coach

ACT Coach opleiding met opname in ACT Coach-pool en register

De ACT Coach opleiding is een eenjarige coach opleiding, waarbij je je de basisbeginselen van ACT of Acceptance & Commitment Therapy eigen maakt en leert ermee te werken. Je leert creatieve coachvaardigheden en effectieve gesprekstechnieken en je krijgt volop de ruimte om ermee te oefenen. In de ACT Coach opleiding zet je bovendien een belangrijke en ingrijpende stap in het verbinden met jezelf en met je omgeving.

Voor wie

Is de opleiding ACT Coach iets voor jou?

De ACT Coach opleiding is het perfecte startpunt voor als je je wilt omscholen tot coach vanwege de concrete, praktische en ervaringsgerichte aanpak en de brede inzetbaarheid van ACT. Of je nu werkt in een organisatie waarbij coachende vaardigheden van belang zijn, of een zelfstandige coachpraktijk wilt starten, of je je vaardigheden als coach wilt opfrissen en uitbreiden met ACT, deze opleiding is door zijn ervaringsgerichte aanpak voor velen van grote waarde. De opleiding is op hbo niveau; een intakegesprek met de hoofddocent maakt deel uit van de aanmeldprocedure.

Dit ga je leren

Wat ga je leren tijdens de opleiding ACT Coach?

Tijdens deze opleiding maak je kennis met de theorie van ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Je leert de Zes Zuilen van ACT kennen en maakt kennis met concepten als Mindfulness, Hexaflex, fusie en defusie. Na afloop ken je de waarde van verschillende gespreks- en coachingstechnieken en de toegevoegde waarde van positieve psychologie.

Programma

Programma en examens

De opleiding tot ACT Coach bestaat uit 14 lesdagen:

Dag 1. Coachen met een hart zo groot als de wereld
Dag 2. Hexaflex
Dag 3. Coaching en coachingsvaardigheden
Dag 4. Mindfulness, hier en nu, bereidheid | Introductie
Dag 5 en 6. Retraite | Vriendelijkheid
Dag 7. Waarden en toegewijde actie
Dag 8. Communicatie en compassie | Creatieve hopeloosheid
Dag 9. Defusie
Dag 10. Zelf en creativiteit in coachen
Dag 11. Dansen met de hexaflex | Filosofie
Dag 12. Positieve psychologie en ACT | Coachingsvaardigheden
Dag 13. Alles bij elkaar laten komen
Dag 14. Afsluiting

Tijdens de opleiding zijn er twee specifieke momenten waarop jouw ontwikkeling als coach centraal staat. Op de helft van de opleiding is de hoofdopleider aanwezig bij jouw intervisiegroep, waarin iedere student afzonderlijk een coachgesprek met een medestudent voert. Daarnaast krijg je tegen het eind van de opleiding een persoonlijke opdracht met de focus op ACT, waar je een paper over schrijft. Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma ACT Coach. Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van dit diploma is een actieve participatie van 80% tijdens de gehele opleiding. Mocht een toets of opdracht als niet voldoende worden beoordeeld dan is er een herkansingsmogelijkheid.

Lesmateriaal

Wat ga je lezen?

 • Sergio van de Pluijm; Coachen 3.0 Deel 3; Acceptatie & Commitment (2021) (aanbevolen | inlezen)
 • Russ Harris (2020), Acceptatie en commitment therapie in de praktijk*
 • Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen (2019), Voluit leven | Het zelfhulpboek*
 • Sharon Salzberg (2020), Liefdevolle vriendelijkheid*
 • Harrie Kolsteeg (2017), 8-weekse ACT Training (wordt uitgereikt tijdens de start van de opleiding)
  *hoeft nog niet te worden aangeschaft

Leeruitkomsten

Het resultaat van de opleiding ACT Coach

Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden die je kunt gebruiken tijdens je latere werk als coach én in je dagelijkse leven.

 • Je kunt jouw persoonlijke waarden tot uiting laten komen in je werk als coach
 • Je kunt op een creatieve manier gesprekstechnieken en oefeningen toepassen tijdens gesprekken met cliënten
 • Je kunt aanvoelen wanneer er welke interventie nodig is
 • Je kunt je eigen coachingstraject op een creatieve manier vormgeven

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma ACT Coach en kun je de eerste stappen zetten in je carrière als coach.

Wat brengt de opleiding ACT Coach jou persoonlijk?

Na afronding van de ACT Coach opleiding kun je als professioneel ACT coach aan de slag, voor jezelf of de organisatie of instelling waarvoor je werkt. Ook kun je je verbinden met StressWise Nederland en een samenwerking aangaan op basis van onze unieke ‘werkgarantie’. De ACT coaches van StressWise zijn vooral werkzaam in het bedrijfsleven waar veel vraag naar ACT coaches is. Als je geïnteresseerd bent in samenwerking, bekijk dan eens de website van StressWise. Je vindt meer info onder het kopje ‘vacatures’. In maart 2022 starten we met de vervolgopleiding WerkGeluk Coach. Daarin wordt je in 10 dagen opgeleid om als coach te kunnen werken met individuele werknemers en (management) teams. Ook kun je besluiten om in te stromen in het tweede jaar van de opleiding tot ACT & Psychosociaal Therapeut als je meer in de richting wilt van ondersteuning bij psychologische problematiek.

Kosten & STAP-budget

ACT Coach opleiding, kosten & STAP-budget

De opleiding tot ACT coach kost €3.295 en duurt een jaar. Je kunt €1.000 korting krijgen met inzet van je STAP-budget. Omdat je tijdens deze opleiding (naast het verruimen van je theoretische kader) verschillende vaardigheden ontwikkelt die voor jou als professional van belang zijn, draagt de opleiding bij aan je positie op de arbeidsmarkt. Zo werk je bijvoorbeeld aan je methodisch en reflectief handelen en je adviserende vermogen. Hierdoor krijg je voor de opleiding ACT Coach €1.000 korting op het lesgeld, waardoor je maar €2.295 betaalt.

Bij dit cursusgeld zit alle begeleiding vanuit de Academy in, zoals extra begeleide intervisie. Alleen kosten voor boeken komen erbij. Reken voor literatuur op een bedrag van om en nabij €150 per jaar.

Je kunt het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Het volgende aanvraagmoment vindt plaats op maandag 1 mei om 10.00 uur. Schrijf je dus vóór maandag 1 mei in als je je STAP-budget wilt inzetten voor het eerste jaar van deze opleiding.

Stap-voor-STAP-plan

Wil jij €1000 korting op jouw opleiding of een gratis training? Zo werkt het:

1. Schrijf je in voor een opleiding of training
Vul het inschrijfformulier in en vink de optie ’STAP-budget’ aan.

2. Je ontvangt je STAP-aanmeldbewijs
Wij mailen je binnen enkele weken het STAP-aanmeldbewijs. Bewaar dit bewijs goed.

3. Vraag jouw STAP-budget aan bij het UWV
Dien je aanvraag in op maandag 1 mei om 10.00 uur. Bekijk hier de instructies. Je ontvangt van ons een e-mail met duidelijke instructies.

4. Start met je opleiding of training
Je ontvangt binnen vier weken na je aanvraag een bevestiging van het UWV. Je kunt starten met je opleiding of training!

Docenten

Door wie wordt de opleiding ACT Coach gegeven?

De ACT Coach opleiding wordt gegeven door Alexander van Kleef, medeoprichter van StressWise Academy. Alexander is als trainer en coach al meer dan 30 jaar betrokken bij de ontwikkeling van mensen en organisaties. Hij schoolde zich in onder andere Psychodrama, Voice Dialogue, Mindfulness en ACT. Naast Alexander worden de lessen gegeven door de vaste docenten en gast docenten. Vaste docent drs. Imre Dietz is al ruim 25 jaar actief als psycholoog NIP. Vanaf 2013 combineert zij haar psychologiepraktijk met een docentschap aan de huisartsopleiding van de Universiteit Utrecht.

Alexander is hoofdopleider bij StressWise Academy