Retraites

Mindfulness­meditatie is het oefenen van je aandacht. In retraite oefen je verschillende vormen van mindfulnessmeditatie wat langer achter elkaar.

In deze video vertellen Frits Koster en Jetty Heynekamp, ervaren retraitebegeleiders, wat een retraite is, hoe het in zijn werk gaat, wat op retraite gaan oplevert, en waar je rekening mee moet houden.

Het programma van een retraite is eenvoudig en afwisselend: je maakt kennis met verschillende vormen van meditatie uit de traditie van de mindfulnessmeditatie: zitmeditatie, loopmeditatie, soms mindful bewegen (yoga).

In korte introducties geven de begeleiders aan waar je op moet letten tijdens het mediteren, en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ze putten daarbij zowel uit de moderne mindfulnesstraditie van Jon Kabat-Zinn als de vroeg-boeddhistische vipassameditatie, die nauw verwant zijn.

Kabat-Zinn maakte zijn zeven grondhoudingen voor de beoefening van mindfulnessmeditatie. In de traditie van de inzichtmeditatie kent men vijf hinderlijke en zeven behulpzame houdingen in het mediteren.

In beide gevallen is de intentie om je te helpen regelmatig en voor wat langere tijd aandacht te besteden aan je ervaringen en zo inzicht te krijgen in de manier waarop jij op allerlei dagelijkse levensgebeurtenissen reageert, je reativiteit.

Als je mindfulness wilt beoefenen en de frisse inspiratie van de grondprincipes wilt opdoen, dan biedt een retraite, in het hartje van Amsterdam of op een locatie meer in de natuur, je daartoe een mooie gelegenheid.

Dag, weekend of langer

Retraites zijn er in soorten en maten. Soms een dag, soms een weekend, soms een week of langer. Met verschillende thema’s en leraren.

Kijk hier voor het overzicht van onze retraites:

Alle mindfulness retraites

Verder lezen

“Op retraite – je leven verdiepen met mildheid en mindfulness”, van Erik van den Brink en Jetty Heynekamp (Milinda Uitgevers, 2021).